Van pup tot jonge hond, 

een leidraad

   

2 MAANDEN 

DE SOCIALISATIE FASE

Acht weken is uw pup als hij met u mee mag naar zijn nieuwe huis. Een hele verandering. Voor u een nieuwe huisgenoot erbij en voor uw pup een leven in een nieuwe roedel.

Bijna niet te geloven dat hij pas 8 weken geleden als blind en hulpeloos op zijn buik roeiend wezentje  van een ons of 3 ter wereld kwam en nu al zo zelfstandig is. Zijn gewicht is inmiddels ongeveer vertienvoudigd, hij eet en drinkt vanzelfsprekend en het karaktertje is ook al aardig ontwikkeld. Op het moment dat u uw pup mee krijgt bevindt hij zich in  een heel belangrijke levensfase : de socialisatieperiode.

Alle indrukken die hij in deze periode opdoet zijn als het ware een blauwdruk voor zijn leven. Wat hij nu meemaakt zal hij later in zijn leven weer herkennen als iets vertrouwds en daar dan ook als zodanig mee om gaan. Vandaar dat het zo belangrijk is de pup zoveel mogelijk nieuwe indrukken te laten opdoen en hem overal mee naar toe te nemen. Hiervan heeft hij in zijn verdere leven altijd profijt. In het winkelcentrum krijgt hij alle aandacht. Laat de mensen gerust aaien en uw pup vast houden. Misschien is hij heel even bang van de drukte, maar doe net of uw neus bloedt, niets aan de hand loop gewoon door dan kan de pup zich zelf herstellen , het is heel belangrijk dat u de pup nu niet troost, dus neem hem niet op de arm. Op deze manier neemt de pup uw rustige gedrag over en beschouwd alles als normaal.

Uw hondje leert op deze leeftijd razendsnel, zowel goede als slechte gewoonten. Het is dus wel belangrijk dit vertederende pupje niet te veel te verwennen. Hij weet al gauw wat wel en niet mag, dus houdt het goed in de gaten. Slechte gewoonten bij een volwassen hond afleren is erg moeilijk.Waar u in geen geval voor mag straffen is het plassen in huis. Er zijn pups die er wat langer over doen dan andere om zindelijk te worden, maar uiteindelijk gaat het vanzelf. De geijkte momenten waarop de pup iets zal willen doen is direct na het slapen, het eten en als hij druk heeft gespeeld.  U kunt dit in de gaten houden en hem zonodig op tijd oppakken (op uw arm zal hij nooit wat doen) en meenemen naar buiten, dan bent u snel een eind op de goede weg.

Er bestaat ook een methode van benchtraining. Men gaat er hierbij vanuit dat een hond zijn eigen nest niet bevuild. Het is een goede methode maar het is wel noodzakelijk deze langzaam op te bouwen. Dus niet van hup de pup een paar uur in de bench, dan doet hij gelukkig niets, dit werkt averechts en is niet erg diervriendelijk. Overigens is een bench een ideale eigen plek voor uw cocker. Ze liggen graag in dit eigen opvouwbare, dus makkelijk mee te nemen holletje. Het is veilig en vertrouwd als ze hier gelijk als pup in kunnen. Vooral als ze af en toe eens een poosje alleen moeten blijven heeft u ook de zekerheid dat er nergens aan geknaagd wordt of dat er andere gevaarlijke sporten worden beoefend. Een aanrader is zeker het volgen van een puppycursus op een zo jong mogelijke leeftijd. Misschien  denkt u, ach dat pupje kan ik zelf wel een paar commando’s leren. Dit is echter maar een deel van de cursus, het belangrijkste onderdeel ervan is echter dat u leert te denken zoals een hond dat doet, zodat u zich in uw huisdier kunt verplaatsen en hem beter kunt begrijpen. Wat u wel en niet moet doen in bepaalde situaties, zodat u straks een evenwichtige hond zult hebben met een open gedrag.

3 MAANDEN 

DE RANGORDE PERIODE

Op de leeftijd van 12 weken krijgt uw pup voorlopig zijn laatste enting en wordt hij nog eens goed gecontroleerd door de dierenarts. Houdt u ook het schema voor ontwormen goed in de gaten. Tot een half jaar dient u de pup iedere 2 maanden te ontwormen en daarna volstaat 2 x per jaar.

In deze fase gaat de pup zich uitdagend gedragen en d.m.v. stoeispelletjes wordt zijn plaats in de roedel (het gezin) bepaald. Als u met de pup speelt, zorg dan altijd het laatste spelletje te winnen, u bent n.l. de baas en u bepaalt wanneer het spel is afgelopen. Het is belangrijk in deze periode duidelijke grenzen te stellen en consequent te zijn. De commando’s moeten kort en duidelijk zijn. Lange verhalen begrijpt hij niet. Gebruik ook steeds hetzelfde woorden voor dezelfde commando’s. De toonhoogte van uw stem is erg belangrijk. Een op hoge toon geroepen “ foei Fikkie” zal uw pup eerder vrolijk doen opspringen dan in zijn schulp doen kruipen. Probeer op lage toon te vermanen.

De hond in het gezin behoort de laagste in rang te zijn, dat moet hem, regelmatig duidelijk worden gemaakt. Een cocker is normaal gesproken geen dominante hond maar toch is het erg prettig als hij zijn plaats weet. Een hond heeft een leider nodig, dat geeft hem vertrouwen. Het is erg nuttig als er onder de gezinsleden afspraken worden gemaakt over wat wel en niet mag en  daar dient men zich dan ook aan te houden.

Wat ook erg prettig is voor nu en later is het spelenderwijs oefenen van het plat blijven liggen op de zij en eventueel de rug. Eerst op schoot eventueel zittend op de grond  en later op een tafel. Al kriebelend over zijn buik is het meestal niet moeilijk een pup een poosje in die houding te laten liggen. Later zult u hier veel profijt van hebben bij het kammen en borstelen en ontklitten van de vacht. De meeste klitten bevinden zich n.l. onder de oksels en in de liezen, waar u op deze manier wel heel prettig bij kunt.

Heeft u kleine kinderen, laat ze dan nooit alleen met de hond. Hoewel de cocker een van de meest betrouwbare en praktisch alles accepterende honden is, moet u altijd toezicht houden. Als een hond per ongeluk pijn wordt gedaan en hij kan niet vluchten , zal hij zichzelf toch willen beschermen. En speels als een pup is zal hij ook nogal eens zijn scherpe tandjes ergens in willen zetten. Ook dit eist begeleiding. Ook grotere kinderen hebben uw begeleiding nodig. Ze kunnen soms eindeloos door willen spelen, terwijl de pup toch echt zijn rust nodig heeft. Zeker als de pup in zijn mand ligt of als hij slaapt dan moet hij met rust worden gelaten. Het uitlaten moet eveneens veilig zijn. Een cocker is een enthousiaste allemansvriend die in ieder mens of andere hond een speelkameraad ziet en daar, verkeer of niet uitbundig op af gaat.

4 5 MAANDEN

 

In deze periode wordt het melkgebit gewisseld. Geef uw pup veel kauwmateriaal, dan zullen uw meubels gespaard blijven. Voorzichtigheid is geboden bij buffelhuid, vooral de laatste kleine stukjes, ook van andere kauwkluiven moet u weg halen, want die kunnen gevaarlijk zijn. De ogen van uw pup kunnen in deze tijd ook gevoelig zijn en roodkleuren, dit is een normaal verschijnsel wat na de gebitswisseling weer verdwijnt.

De pup wordt steeds zelfbewuster. Door belonen van gewenst gedrag en veel te spelen kunt u een sterke band met uw hond opbouwen. Behandel hem als hond en zorg ervoor dat u hem niet vermenselijkt.

Het is een goede training om u hond af en toe alleen te laten, maar bouw het langzaam op.Hiermee voorkomt u dat mocht het eens noodzakelijk zijn hem een paar uurtjes alleen te laten, hij de hele buurt bij elkaar jankt. Mocht het voorkomen dat uw oudere pup jankt of op een andere manier onprettig de aandacht probeert te trekken, dan kunt u het beste dit gedrag negeren en vooral niet troostend optreden want dan heeft hij gewonnen en zal zijn gedrag herhalen. Op het moment dat hij stil is kunt u hem halen en belonen.

Een hond is een gewoontedier. Door steeds het goede gedrag te belonen zal hij blijven doen wat u van hem vraagt. Honden kunnen hun handelingen niet als goed of slecht beoordelen maar alleen dingen ervaren als aangenaam of onaangenaam. Het moeten wel steeds dezelfde dingen zijn waar hij voor beloond wordt. Dit hoeft niet altijd d.m.v. iets eetbaars, een aai of vriendelijk woord is ook prima.

In deze periode ontstaat ook het territoriumgedrag. De pup leert zijn eigen terrein kennen en  zal dat willen verdedigen. Het geblaf van zo’n minihondje komt enigszins vertederend over, maar wilt u dit later indammen, dan kunt u het beter gelijk aanpakken. Zich even laten horen als er iemand uw huis nadert is wel prettig, maar al gauw moet het afgelopen zijn. Dit betekent dat u op een bepaald moment zult moeten ingrijpen. Uw pup laten schrikken,
indien hij door blijft blaffen, d.m.v. een werpkettinkje naast hem neer te gooien is vaak een effectieve methode. Alleen moet de hond niet zien dat het lawaaierige ding bij u vandaan komt.

 

6 MAANDEN

DE PUBERALE FASE 

Net als de mens heeft ook de hond een puberteitsfase waarin hij van alles wil uitproberen en zijn grenzen wil bepalen.

Deze periode vereist weer een consequente aanpak van uw pup. Doe veel andachtsoefeningen met hem. Luistert hij niet in het vrije veld, ga dan niet achter hem aan, maar loop bewust de andere kant uit. Tenzij hij een  reukspoor heeft opgepakt zal hij weer snel achter u aankomen. Vertoont hij dit gedrag vaker, houdt uw pup dan ook op veilig terrein aangelijnd.

Wilt u de hond straffen omdat hij iets heeft uitgehaald, dan dient dit onmiddellijk na het vergrijp te gebeuren. Na 15 seconden is hij n.l. zijn wangedrag alweer vergeten en snapt niets van uw boosheid. Zijn korte termijngeheugen is n.l. maar zeer beperkt.

Ongewenst gedrag wat minder zwaar weegt kunt u het beste negeren. Zelfs negatieve aandacht is aandacht (beloning), dus dan liever helemaal geen aandacht. Heel belangrijk is wel te weten dat u meer bereikt door het belonen van goed gedrag, dan door te straffen.

Met het begin van de geslachtsrijpheid gaan reuen hun poot optillen. Tijdens het uitlaten willen ze graag hun territorium markeren door overal tegenaan te plassen. Dit is beslist niet nodig en in woonbuurten kan het ook als storend worden ervaren als ieder tuinhekje of muurtje wordt besproeid.  Accepteer het dus niet. Wandel door tot een geschikte plek en geef de hond daar vrij om zijn behoefte te doen. Ook in dit geval bent u de baas en de hond haalt zijn schade wel weer eens in tijdens een vrije boswandeling of zo.

Teefjes kunnen tussen de 7 en 15 maanden voor het eerst loops worden. Ze kunnen zich  aan de ene kant heel flauw en kwetsbaar gaan gedragen, maar later ook weer heel druk zijn. Schenk er niet teveel aandacht aan. Het is van voorbijgaande aard. Wel belangrijk uiteraard is om in de gaten te houden dat ze gedurende de 8e t/m 16 dag, soms zelfs nog eerder of later tot dekken bereidt is, dit betekent alleen aangelijnd uitlaten en reuen in het vizier houden ! Lichamelijk zijn cockers op de leeftijd van 11 maanden volwassen, maar geestelijk pas op een leeftijd van 2 jaar of ouder.

De cocker is niet alleen geschikt om mee te jagen maar geniet ook enorm van flyball en behendigheid.  Er wordt wel eens beweerd dat het moeilijk is om een eigenwijze cocker wat bij te brengen, maar ook op gehoorzaamheidscursussen presteert hij prima. Mogelijkheden te over dus.

In deze levensfase kunnen honden, zowel reuen als teven ongewenst rijgedrag vertonen. Het is niet altijd een seksueel motief wat ze hiertoe beweegt, het kan ook een gebaar van dominantie zijn . Er zijn honden die wat minder op hun soortgenoten en wat meer op mensen zijn gericht, waardoor ze soms de voorkeur geven aan een menselijk been. Dit gedrag is door tijdig corrigeren in goede banen te leiden. Laat u niet aanpraten dat het een hormonaal probleem is wat door sterilisatie is op te lossen. Er zijn dierenartsen die heel graag opereren maar dit is beslist niet de oplossing. Veel mensen, die om uiteenlopende redenen (soms zelfs het gemak) hun hond hebben laten castreren of steriliseren hebben nu spijt als haren op hun hoofd. Afgezien van het feit dat de cockervacht na zo’n ingreep niet meer verhaart en dus enorm dicht wordt, waardoor hij niet meer is te plukken, kunnen er diverse complicaties optreden waaronder incontinentie, epilepsie en zelfs agressie. Verder treedt er vaak een behoorlijke toename van het lichaamsgewicht op, dus dient er overgestapt te worden op duur dieetvoer.

Kortom, indien er geen medische indicatie is, wat bij oudere honden wel het geval kan zijn, niet laten castreren of steriliseren!

Op weg naar volwassenheid zult u met de juiste begeleiding ontzettend veel plezier aan uw cockerpup beleven. Alle moeite die u tijdens zijn jeugd in de hond hebt geïnvesteerd zult u beloond zien tijdens de rest van zijn leven.

Veel succes!

 

Reacties zijn gesloten.